zaterdag 17 september 2011

Tutorial - Comfort Quilt afwerken optie 2

De tweede manier om een quilt af te werken is met een losse rand. Stik de quilt helemaal door in blokken of in patroon (het eigenlijke quilten dus) en doe dit tot precies tot de rand van de top van de quilt. Knip of snij de randen van de quilt recht, daarmee bedoel ik de vulling en de achterkant van de stof. Niet meer aan de top van de quilt knippen of snijden, anders gaan de naadjes los. 

Dan volgt er een rekenklusje. Meet de lengte en de breedte van de quilt. Meet de lengte van de lap stof die je voor de rand wilt gebruiken. De totale lengte van de rand is 2x de lengte + 2x de breedte van de quilt + 4 hoeken die net zo lang zijn als de rand breed is. Bij deze Optie-Quilt ziet dat er zo uit:
dan kom ik dus uit op 4,6 strook van 90 cm + de  4 hoeken van elk 5 cm, dan moet ik het met 5 stroken precies redden.
Naai de stroken aan elkaar, goede zijden op elkaar, uiteindjes vaststikken, naadjes open duwen, met je nagel, achterkant van een pen of evt. open strijken. Dan heb je dus 1 lange strok rand in mijn geval dus 4,5 meter lang.
Ik ben vergeten een foto te maken van de eerste aanzet van de rand op de deken, daarom laat ik een latere foto zien, waarop je wel kan zien hoe ik begonnen ben. 

Ik laat de rand op de langste kant 6 cm. uitsteken. Bewust een cm meer, die kan je later precies op maat knippen. Leg de rand met de goede kant tegen de achterkant van de quilt en stik hem precies langs de rand vast aan de quilt. 
Aan het einde van de eerste zijde van de quilt knip je de rand gelijk met de rand van de quilt af. Open de rand naar buiten, draai je quilt een kwartslag en zet opnieuw de rand aan de quilt, begin bij de rand van de eerste rand die je nu geopend op de quilt hebt zitten. (vaag... zie foto...)

Zo zet je alle randen aan de quilt vast. Let op; bij elke nieuwe rand de vorige rand open vouwen voordat je verder gaat! De laatste hoek ziet er zo uit:
Als je ook de laatste rand open gevouwen hebt kan je beide uiteinden op maat knippen en de quilt draaien, dan kan de voorkant afgewerkt worden. 

Aan de voorkant vouw je de strook 1 cm naar binnen en vouw je hem verder, precies over het stiksel van de rand heen. Je kan de hele rand eerst spelden, wat zeker de voorkeur heeft als je aan de achterkant het stiksel ook weer precies op de rand wilt hebben. Dat blijft echter spannend, het kan zijn dat het stiksel aan de achterkant toch net hier en daar van de rand "afloopt". Ik vind dat zelf geen probleem, vooral omdat je toch al zeker weet dat de rand door de eerste naad al goed vast zit.


En als de rand klaar is, is je quilt klaar. Draadjes wegknippen (en dan niet zoals ik gisteren daarmee PER ONGELUK EEN WINKELHAAK IN DE QUILT KNIPPEN WHAAAAAAAAAHHHH) 
Omdat ik deze Optie-Quilt op wil hangen heb ik de bovenste rand extra breed gemaakt zodat er een roede doorheen kan. Nu hangt hij mooi recht en kan je goed zien wat er allemaal mogelijk is. 
Even op de foto klikken voor een vergroting, alle opties in dit kleed aangegeven; een drukke rand links met allemaal strookjes met restjes. Een blok om en om onderaan met borduursels, applicaties, gehaakte bloemetjes etc en boven aan een blok van 24x24 in crazy quilt en in het midden voor de mensen die liever een rustiger quilt hebben een stuk in patroon. En er kan nog heel veel meer!

groetjes Karin Robberse
www.2precious.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten