donderdag 15 september 2011

Quilt as you go - tutorial Crazy Patchwork & Optie-Quilt

Van de week heb ik de top van een blauwe quilt gemaakt en dan hou je na het snijden van de blokken een berg restjes over, die natuurlijk ook weer allemaal bij elkaar passen.


Uit de restjes doos nog wat extra blauwe stukjes erbij gezocht en begonnen met alle smalle lange stroken aan elkaar te zetten. Quilt-as-you-go methode. Geen vooropgezet plan, gewoon stukjes aan elkaar naaien zoals ze voor je handen komen en waar je zin in hebt.
Tussen de stroken vond ik stukjes tekst, o.a. het woord Beautiful. Beautiful one, dacht ik gelijk, het lied wat we 's zondags in de dienst wel eens zingen. Prachtige God! Maar dat one... dat zat er niet bij. Tenminste... het was een kindergordijntje met uiltjes, varkens, poezen, muizen en... Honing, maar in het engels is dat natuurlijk honey en daar zit in het midden precies het woordje ONE in! Ik geloofde toch al niet in toeval.
Tadaaa... aan elkaar gezet in Crazy Patchwork techniek. Maar ja... wat is dat nou precies, hoe doe je dat? Ik had dat beloofd, dat ik dat eens zou laten zien, dus bij deze:

Begin met een stukje stof wat het midden van het blok moet gaan worden. Leg een strookje op z'n kop boven aan de afbeelding, stik het vast. 
Opengeklapt zie je dan dit.
Neem een volgende strook en leg die rechts naast de afbeelding, stik het vast, vouw het open om te kijken of het goed zit en knip de overtollige stof weg.
Dan heb je dit:
Leg een volgende strook aan de onderkant tegen de afbeelding en stik het vast, herhaal het omvouwen, controleren, afknippen en leg daarna ook langs de linkerkant een strook. 
Ik wil een blokje van 12x12 cm hebben, dus even controleren, nee, er moet nog 1 strookje rechts bij om er een passend blok van te maken:

Van lappen met stroken heb ik ook 12x12 blokken gesneden en die met blokken spijkerstof in rijen aan elkaar genaaid. Je snijdt dan je stiksels door, dus de naadjes laten heel snel los. Met naaien dus heel voorzichtig doen, niet trekken, dan schiet alles los. 
Olaf had bij de Action wat textielstiften voor me gehaald, want ik wilde voor Wilma een gedichtje in haar quilt naaien maandag en heb er gelijk nog een paar gemaakt, was nog best lastig. De punt was een beetje wiebelig en dik, het lukte maar je moet wel heel netjes schrijven. Dunnere en stevigere punten zullen iets beter werken. Voor vandaag doe ik het hiermee:
Verder had ik nog wat lichte blokken gesneden en heb daar lichtlblauwe blokken nog bij gemaakt vanmiddag en in patroon aan elkaar gezet. Normaal doe ik alle blokken lekker door elkaar, maar vanmiddag begon er een ideetje te groeien; ik wilde nog steeds een Optie-Quilt maken, een soort voorbeeld deken met allerlei manieren om blokken te verwerken en ik was al een aardig eind op weg. Textiel stiften, spijkerstof, Crazy Quilt, stroken.... dus nog een stuk in patroon erbij!
En in het geheel ziet dat er ongeveer zo uit:
Het uiltje is een applicatie, er op gestreken, er zat een speciale lijmlaag om te strijken onder. Verder nog geprobeerd zelf een applicatie te maken van kleine stukjes stof, een hartje van vilt en wat geborduurd. Gehaakte bloemetjes had ik nog liggen, er op genaaid en zo heb je toch heel wat mogelijkheden bij elkaar!
En nu ligt de deken al met vulling én achterkant te wachten op een moment om afgewerkt te worden. Ik zal er aan de bovenkant een tunnel in maken, dan is ie aan een ronde stok eenvoudig op te hangen en blijft ie mooi recht hangen. De randen ga ik afwerken met methode 2, die ga ik stap voor stap nog laten zien. Volgende week! Voor nu is het even mooi geweest... een hele dag in de lapjes verdwenen. Aarde aan Karin, aarde aan Karin... wake-up girl, life is real!
Groetjes Karin Robberse
www.2precious.nl
1 opmerking:

  1. Hi, Karin! I like crazy quilting, too!!!! Thank you so much for telling me about the granny square jacket pattern you came across. I can't wait to look it up!! sincerely, Beth

    BeantwoordenVerwijderen