woensdag 24 oktober 2012

Granny Stripe Rechthoek - Granny Rectangle

Voor een dekentje is een vierkant niet echt handig, ik wilde toch eens proberen of ik een Granny Square dekentje in een rechthoekige vorm kon maken. Ik begon met een denkfout, ik dacht als ik met een klein rechthoekje begin wordt het vanzelf wel een grote rechthoek, maar het eindigde in een "net - niet - vierkant" dekentje. En logisch achteraf, je haakt er aan alle kanten evenveel bij, dus als je begint met 5 cm verschil, valt dat bij 1 meter bijna weg, dan krijg je 1,05 x 1,00 en dat is dus bijna vierkant. 

Opnieuw begonnen met rekenen. Ik wilde 90 x 120 hebben. Dat is een verschil van 30 cm. Dan moet je dus beginnen met een verschil van 30 cm vanaf het begin. Als de deken dan groeit, blijft het verschil van 30 cm bestaan en krijg je dus uiteindelijk de rechthoek die je wilt.

Hoe je moet beginnen wordt dus bepaald door het eindresultaat wat je wilt. Wil je 1,00 x 1,50 dan is het verschil dus 0,50 en is dat je start.
Uit mijn heerlijke voorraad van vorige week kleurtjes uitgezocht, blauw en groen tinten, begonnen met het verschil van 30 cm = bij Cotton8 - 55 lossen. De ketting van lossen heb ik erg los gehaakt, zodat het niet kon gaan trekken naar het midden van het dekentje, dat deze eerste toer voldoende ruimte zou hebben.
Dan 2 lossen (= 1e stokje), 2 stokjes, allemaal in de 55ste losse van je ketting. 2 overslaan, 3 stokjes in de volgende losse enz... zo doorgaan tot je in de laatst losse 3 stokjes hebt gehaakt. Dan 3 lossen haken, dan opnieuw 3 stokjes in die laatste losse haken, dan nog een keer 3 lossen en weer 3 stokjes in diezelfde laatste losse (of eigenlijk de eerste van de ketting) haken. Dan heb je dus de bocht gemaakt met 3 groepjes van 3 stokjes in 1 losse. De tweede toer haak je weer in series van 3 stokjes, 2 overslaan, enz... precies tegenover de eerste toer. In de laatste losse maak je de tweede bocht, dus in totaal weer 3 setjes van 3 stokjes met 3 lossen ertussen voor de hoeken. Het eerste setje van 3 stokjes zit daar al in, dus je eindigd met nóg 2 setjes van 3 stokjes en 2 lossen in die laatste steek te haken. Met een halve vaste maak je de hoek van 3 lossen aan de eerste toer vast. Dit klinkt veel ingewikkelder dan het is, kijk goed naar de foto en naar de eerste bocht, probeer dat te spiegelen. 
Draad afhechten, elke 2 toeren een andere kleur haken. Ik begin elke nieuwe kleur op een andere plek, zodat je het aan en afhechten niet meer ziet.
Dit is weer een Comfort Quilt geworden, voor een kindje van 4 jaar met acute lymfatische leukemie, vreselijk bericht wat ik vorige week donderdag kreeg, precies toen ik aan het bloggen was over die heerlijke doos katoen. Geen seconde getwijfeld en het hele weekend doorgehaakt en inmiddels is al bekend dat de eerste serie behandelingen lijkt aan te slaan, gelukkig! Dit dekentje is naar je onderweg!
En dat zó kort na het vorige dekentje, wat óók al voor een kindje (6jaar) was met acute leukemie. Gisteren hoorde ik dat beide kindjes en ouders op dezelfde kamer lagen! Dat is dan best een wonder, 2 kindjes uit één kerk die samen op één kamer komen te liggen en dan ook nog eens een verpleegkundige uit diezelfde kerk op die afdeling. Ik vind dat een wonderlijke manier van ervaren dat God heel dichtbij is. Begrijp me goed; ook ik zit niet zonder vragen! Kanker en kinderen is een combinatie die ik niet kan vatten!
 Groetjes Karin Robberse

p.s. afwerking: 1 toer vasten en op de hoeken 4 vasten om het rijtje van 3 lossen van de vorige toer. Schelprandje = 1 halve vaste, *1 steek overslaan, 5 stokjes in de volgende steek, 1 steek overslaan, halve vaste* en dit * herhalen tot je rond bent.

4 opmerkingen:

 1. Hallo Karin,

  Ik ben je patroon aan het volgens voor een dekentje voor mijn dochtertje.. Nu begint hij na 18 toeren te bobbelen... wat doe ik verkeerd??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lenneke, als je niet meerdert of mindert snap ik dat ook niet goed.
   Het zou kunnen dat je te strak begonnen bent en nu losser aan het haken bent of andersom, of dat je verschillende diktes van garen gebruikt? Als je de steken alleen op de hoeken steeds meerdert, zou het goed moeten komen...
   groetjes Karin Robberse

   Verwijderen
 2. Geweldig! Dit patroon zocht ik voor een rechthoekig kussen.
  Dank je. Ik ga meteen aan de slag

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige deken voor een mooi doel, hoop en bid dat beide kindjes genezen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen