vrijdag 20 januari 2012

Breimachine tutorial

Ja, dat had ik zelf ook niet gedacht, dat ik ooit nog eens aan de breimachine zou gaan. Hoe ik er op gekomen ben is me nog steeds een raadsel, maar vorige week was ik op zoek op de marktplaats naar eentje. En ik vond er één in Soest. Kon ik me geen buil aan vallen, 30 Euro, zag er simpel uit en dus opgehaald, vandaag precies een week geleden. Maar ja... thuis was het toch iets minder simpel dan ik dacht. Geen gebruiksaanwijzing, vind ik wel op het internet dacht ik... niet dus... hoe maak je hem aan de tafel vast, onderdelen missen... een breimachine forum gezochten gevonden, foto van de machine geplaatst met een flinke HELP kreet en ja hoor, binnen een uur verschillende tips. In ieder geval wist ik nu dat ik een "grofbreimachine" had gekocht, dat er stukjes afgebroken waren en dat dat erg was (had ik wel gezien, maar was té enthousiast om de alarmbellen te horen...) en dat ik hem beter bij het vuil kon zetten. Nou ja! Dat ging me te ver. Bol wol, de tips van de andere forum gebruikers er bij gezocht, geprint, zelfs een gebruiksaanwijzing gekregen die ik kon printen en toen studeren. Tig keer ging het mis en opeens had ik een goede opzet én een goede eerste toer. Dat opzetten ging redelijk, maar dan ging het bij de eerste toer gelijk mis, kon ik weer opnieuw beginnen. Nu was het gelukt! Maar hoe had ik dat dan gedaan... wist ik ook niet meer.

Enfin tig pogingen later weer een gelukte poging en toen wist ik gelukkig nog wel hoe het opeens nu goed ging en had ik het door. De "kam" die ik nodig had kennelijk zat er ook niet bij, dus alles met de hand en ja hoor! Een eerste lapje gebreid op de machine. Dat is tof zeg! Ik kan best snel breien, maar een pen met 30 steken breien met één keer een "slede" over de naaldjes heen te trekken.... dat was sneller dan snel! Toppie!

Voor iedereen die wil zien wat zo'n ding nou precies is, welke ik heb gekocht voor zó weinig geld en hoe die werkt volgt hier mijn tutorial. Mijn machine, ik noem hem een "eerste generatie" breimachine, is de Singer SB100.

Zie je? Heel eenvoudig en licht, voor het grootste gedeelte kunststof, bovenrand van aluminium. Met 2 tafelklemmen aan mijn eigen werktafel vastgeschroefd, geen draadspanners nodig, superbasic. Lineall, gewichtjes, speciale haaknaald, bolletje wol, that's all!

Oké, je begint met een vingerhaak lus aan de draad te maken, steek de speciale naald er doorheen. Het is een soort van smyrna-naald. Schuif het lusje helemaal naar de onderkant van de naald, over het bruggetje (officieel heet dat tong lees ik in een boek) heen.
Zet een aantal naalden naar voren, naar de D stand. Ik ga nu dikke wol gebruiken, dus ik sla steeds een naald over. Gebruik je dunnere wol, kan je gewoon alle naaldjes gebruiken, ik dacht dat het voor het fotograferen beter te zien was als ik dikke wol en de naalden om en om zou gebruiken. Voor het om en om heen en weer schuiven zou een speciale kam zijn, maar ik zet ze gewoon even met mijn vingers naar voren.
Nu steek je de naald tussen de 1e en de 2e breinaald in naar boven, pakt de lange werkdraad op en trekt de haaknaald er doorheen. Je haakt nu een steek om de naald van de machine.
Steek een naald verder de haaknaald weer omhoog en maak een lusje om de tweede naald. Zo haak je de eerste toer om alle naalden heen. De laatste steek is de lus van voorlaatste steek, dus je haakt niet om de laatste naald heen, maar doet de lus om de laatste naald. De werknaald (die gele) heb je nu niet meer nodig. Dit is lastiger schrijven en fotograferen dan dat je het voor je ziet gebeuren, maar de accu van mijn filmcamera was leeg ! GRMPF... Lang leven YouTube: http://youtu.be/ZH6XrWe4DLI
gelukkig zijn er meer die dingen uit willen leggen!

Schuif deze eerste toer naar achteren, tegen de witte kunststof tussenschotjes aan en open ALLE bruggetjes (of tongen...) Neem de lineaal en schuif de breinaaldjes nu naar stand C.
De steken liggen nog achter de geopende bruggetjes.

 Haal de werkdraad onderdoor helemaal naar rechts, haal hem over de laatste linker naald heen naar boven en leg hem over alle haakjes van de uitstekende breinaaldjes. Zorg ervoor dat alle bruggetjes open staan, dat de draad in alle open haakjes van de breinaaldjes ligt.
Schuif nu de slede over het werk heen naar links, je breidt nu de eerste toer. De werkdraad hou je hierbij vast, niet strak, geef het de ruimte als er aan getrokken wordt, de eerste toer vraagt wat hulp, maar niet trekken aan de draad.
Zo ziet de eerste toer er uit.
Neem de lineaal weer, schuif alle naaldjes weer naar voren, naar stand D, hou de lineaal achter de naaldjes en duw met je andere hand het breiwerk naar achteren, over de bruggetjes heen, tegen de kunststof rand.

Duw met de lineaal de naaldjes weer in stand C, check of alle bruggetjes nog goed open staan (dat gebeurde automatisch door je breiwerk naar achteren te schuiven) en leg de werkdraad weer over alle haakjes van de volgende toen heen.
 Haal de slede van links naar rechts over het breiwerk en toer 2 is een feit.

Het lastigste gedeelte van het breiwerk heb je nu gehad. De volgende toeren zijn alleen nog herhalingen van wat je nu hebt gedaan. Naaldjes naar voren, breiwerk naar achteren, naaldjes naar achteren, draad er overheen leggen en slede er overheen trekken, toer na toer.

De knop met nummers is voor het los of vast breien. Losser is een hoger getal, vaster (strakker, steken dichter op elkaar) is een lager getal.

Na een paar toeren ga je de gewichtjes aan het breiwerk hangen, er zitten kleine tandjes aan de gewichtjes, die het breiwerk mooi naar beneden trekken en je zult zien als je eenmaal de gang hebt dat je heel snel een lapje gebreid hebt. 

Het afwerken doe ik nog met gewone breinaalden, ik haal ze steek voor steek van de haakjes af met de punt van een breinaald zonder knoppen en schuif het werk dus zo over op de breipen. Dan werk ik het lapje af zoals ik naalden breiwerk afhecht. Als je de lap gaat verwerken zoals ik op de naaimachine, hoef je het helemaal niet af te werken, dan naai je met de machine gewoon de laatste toer vast zodat hij niet meer gaat ladderen.

Voor zover de tutorial van de breimachine. Enkele typenummers van machines die op deze manier werken zijn: Singer SB100, Knittax M2, Singer Solo, Superba, Singer White, Phildar S9, dit zijn allemaal "handmatige" grofbreimachines. Gebruik deze woorden of types voor het zoeken op bijvoorbeeld Marktplaats als je zelf zo'n machine aan wilt schaffen. Voor 25 - 50 Euro vind je ze genoeg op internet.


groetjes Karin Robberse
www.2precious.nl

10 opmerkingen:

 1. Blij je site gevonden te hebben, heb ook een singer staan(op zolder...) en wil hem toch weer eens gaan gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Hoi
  ik lees met belangstelling je verhaal met een paar herkenningspuntjes
  ik had een Big Phil
  helaas door de vele verhuizingen zijn daar een aantal onderdelen van stul
  vandaag via marktplaats ook een singer binnen gekregen
  waar ik wel 75 voor heb betaald te duur dus want ook bij mij zijn er tijdens het vervoer tandjes afgebroken van het naald bed nu ben ik opzoek naar of een opknapper of losse naaldbedden ik heb bij mijn machine wel een boek gekregen kan wel wat voor je scannen
  het is wel zo dat dit model geen grof maar een fijn breier is waar je ook redelijk grof mee kunt breien 3 en half is wel de max met alle naalden hoor ik ga je volgen ik moet mijn machinen nog aan de praat krijgen omdat er ook naalden niet goed werken ik kan er mee kabelen intarsia breien en diverse steken als mijn apparaat in orde is ga ik ze beschrijven op mijn blog gr netty

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hallo,
  Ik heb bij mijn zoektocht naar handleiding jouw blog gevonden. Geweldig!
  Kwam er zelf achter dat je de machine met de schuif bij de ronde draaiknop voor de spanning ook kunt vastzetten, zodat je niet elke keer zelf alle schuifjes hoeft te verstellen. Dan is het gewoon draad erover en roetsj en draad erover en roetsj.......
  groetjes bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo, wat leuk dit, ik heb vandaag precies dezelfde machine gekocht bij de kringloop. Heel blij ben ik ermee. De originele gebruiksaanwijzing zit er ook bij het enige wat mist zijn de gewichtjes. Daar moet ik dus iets op verzinnen. Heb ooit een solo gehad dus weet een beetje hoe t werkt. Leuk deze tutorial, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk deze site!
  Zo'n dertig jaar geleden had ik een Phildar wolwinkel en ik heb daaraan ook nog een Big Phil overgehouden.
  In de winkel heb ik er ontzettend veel op gebreid maar inmiddels is het al heel lang geleden zodat de routine helemaal is weggezakt.
  Gelukkig ben ik nog in bezit van de handleiding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste
   Ik heb ook nog een oude Phildarbreimachine maar ik vind de handleiding niet meer.
   Is het mogelijk om de handleiding te kopiëren/scannen/emailen en mij te bezorgen aub, uiteraard na betaling van de onkosten.
   Met vriendelijke groeten en alvast bedankt !

   Greta Van der Poorten

   Verwijderen
  2. Beste Greta, de handleiding is niet meer te vinden, sorry. Met vriendelijke groet, Paul Robberse

   Verwijderen
  3. Beste Greta,
   Ik heb sinds kort ook een Big Phill en heb zo juist deze link gevonden. http://www.superbaknitting.com/p/superba-s9-white-s9-singer-big9-snger.html
   misschien heb je er iets aan.

   Groetjes,
   Annette

   Verwijderen
 6. Hallo,

  lijkt me handig zon breimachine, maar mijn vraag is wat kan je er zoal op breien?

  BeantwoordenVerwijderen