donderdag 27 juni 2013

Crazy Patchwork 4

Een vierde deel van de serie over Crazy Patchwork. Dit keer wil ik een grotere lap maken en gebruik daarvoor deels de naaimachine. Voor iedereen die iets groter wil dus deze keer en zoals ik dát net te veel handwerk vindt:
cp06Leg op je werkblad alle kleine stukjes stof die je wilt gaan verwerken. Ik heb hier gekozen voor wit en felle kleurtjes kinderstoffen.
cp01
Leg 2 lapjes met de goede kant op elkaar en stik ze aan elkaar. De voet van mijn naaimachine is mijn afstand.
cp02
Ik naai gewoon achter elkaar door, steeds 2 lapjes met ongeveer dezelfde maat rand aan elkaar, tot alle lapjes op zijn en er een hele lange slinger op de grond ligt.
cp04
Dan vouw je alle lapjes van de slinger open en strijk je er met je nagel een scherpe vouw in, doe dat naar de kant die de stof zelf op wil. De dunste van de 2 lapje zal het makkelijkst vouwen, dus die kant vouw je dan dubbel en strijk je glad met je nagel.
cp06
Dan knip je ze allemaal los en maak je nieuwe stapeltjes, die je ook allemaal weer 2 aan 2 met de goede kant op elkaar stikt.
cp07
Dit doe je ook weer allemaal willekeurig achter elkaar, de slinger wordt nu de helft zo lang. Knip het teveel aan stof (je zult nu uitstekende hoekjes hebben) weg en vouw opnieuw alle samengestelde lapjes open.
cp09
Nu ga je iets meer opletten met aan elkaar zetten, de verschillen onderling zijn ook groter geworden; 4 grote stukken aan elkaar zijn groter dan 4 kleine stukjes aan elkaar. Dat lijkt logisch, maar ik benoem het toch even. Nu kun je dus de kleine stukjes aan elkaar zetten en een stukje van 8 kleine blokjes past nu wellicht heel mooi naast een stuk met 4 grotere blokken. Kijk even goed wat je hebt liggen en naai alle stukken weer opnieuw aan elkaar.

Dit samenstellen blijf je doen tot je niet verder kan, omdat de stukken té verschillend zijn geworden en je te veel moet weg gaan knippen om ze passend aan elkaar te zetten. Nu is het tijd om samen te voegen op een ondergrond. Ik neem hiervoor weer ongebleekte katoen en pas net zo lang tot alle stukken in een vierkant of rechthoek aan elkaar passen. Hier en daar blijft er een gaatje over of ligt er een groot stuk dubbel. Die kan je op een later moment nog uitwisselen door het teveel af te knippen en op het gat opnieuw in te voegen.
cp12
De stof op maat geknipt met een brede rand, afgetekend wat ik straks uiteindelijk voor lap wil hebben en alles stukken vastgespeld.
cp10
De lege plekken nog opvullen met kleine stukjes en dan ga ik met de hand verder.
cp11
Tot volgende keer, dan zul je de resultaten van alle vorige lessen kunnen zien,
groetjes Karin Robberse

1 opmerking:

  1. Ik had wel over crazy quilting gehoord, maar wist niet precies wat het was.
    Bedankt voor deze duidelijke uitleg

    BeantwoordenVerwijderen