donderdag 20 juni 2013

Crazy Patchwork 3

Ja! Het voorwerk is gedaan, de lap is klaar om aan elkaar genaaid te worden! En dat is het leukste deel... naaien, steekjes, versieren, kortom; Patchwork... En door de vreemde vormen en mix van lapjes inderdaad ook wel crazy.
cpb000

 Nodig: Naaigaren. Leuk? Borduurzijden. Extra leuk? Lintjes en wolletjes.
cpb02
cpb03
cpb01
Begin met een knoopje in je gekozen garen te leggen. Ik gebruik daarvoor de "quiltersknoop". Leg daarvoor het uiteinde van de draad op de top van je wijsvinger en leg het uiteinde van de naald er op en hou het vast. Draai de draad een paar keer om de punt van je naald.
cpb04
Neem het geheel over tussen de wijsvinger en duim van je andere hand en trek de naald door de lusjes. Zo trek je er vanzelf een knoopje in.
cpb06
Dat is even oefenen, maar als je hem eenmaal in je vingers hebt, is het zo veel eenvoudiger en iets steviger, dikker, dan een gewoon knoopje. Steek de naald van onder je werk naar boven op de plek waar je wilt beginnen.
cpb07
Maak de lapjes met kleine rijgsteekjes of stiksteekjes aan elkaar én aan de ondergrond stof vast.
cpb08
Dit kan (bijna) onzichtbaar als je dun garen gebruikt en hele kleine steekjes doet met een bij de stof passende kleur of je doet het zichtbaar; met een paar draadjes borduurzijde in een contrasterende kleur.
cpb09
Soms kom je op de hoeken niet mooi uit. In eerste instantie probeer ik dat te voorkomen, maar soms lukt dat niet, wordt het óf te dik óf je hebt toch te weinig stof om het netjes op te vullen. Dat los ik dan (later) op met een versiering:
cpb11d 
of je naait er alsnog een klein blokje stof overheen.

Probeer ook wat fantasiesteekjes of kruissteekjes.
Lapjes die teveel op elkaar lijken qua kleur of "saaie" stukjes, kan je ook versieren met een lintje of een wolletje:
cpb13
Uiteindjes netjes verbergen onder het vorige lapje, met kleine steekjes beide lapjes én het wolletje aan de ondergrond stof naaien. De beide beige lapjes zijn nu "gebroken" en komen veel meer mee in het blauwe geheel.
cpb12
Je fantasie en de materialen die je tot je beschikking hebt bepalen het eindresultaat. Tussendoor verdwijnen alle spelden uit het werk. Eén van de voordelen van het kussen stapeltje als werkblad: je hebt altijd een speldenkussen bij de hand; gewoon in het kussen steken dus!
cpb14
Tijd om? Moe? Geen zin meer? Inspiratie verdwenen? Alle materialen netjes tussen de kussentjes leggen, dichtklappen en veilig opbergen voor een volgende keer.
cpb15
Zo'n heerlijk werkje dit, vooral omdat je niet aan een plaats gebonden bent, je kan het overal mee naar toe nemen. Veel plezier ermee,
groetjes Karin Robberse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten