dinsdag 18 september 2012

Art Journal - Start een boek

Het lijkt wel lente! Niet buiten, maar van binnen... Bijna griezelig om toe te geven, maar er begint van alles op te bloeien en te kriebelen... zoals dit: Art Journals maken. Dat wil ik al zo lang en nooit is het er van gekomen. Ja, wel kaarten, dat zijn vaak ook complete kleine kunstwerkjes. En ja, ook schilderijen, die duren alleen weer dagen of weken. En beide zijn ook functioneel en iets niet functioneels maken zomaar omdat je dat leuk vindt... vandaag dus wel! Ben al een tijdje op zoek naar hoe je dan gaat beginnen maar heb al weer zoveel variaties gezien dat ik daar ook weer niet uit kan kiezen en met mijn voorliefde voor hergebruik heb ik uiteindelijk vanmorgen gekozen voor een oud boek ombouwen tot een Art Journal boek. En omdat ik probeer uit al het moeilijke het positieve te halen heb ik de boeken van mijn medische opleiding uit de kast gevist en die worden nu Art Journal boeken. Een grote en een kleine.
De kleine heb ik ook vooral gekozen omdat ik hij zo mooi gebonden is. De grote omdat het formaat me wel aanstaat en het stevig papier heeft. De inhoud is griezelig, dus die zal ik niet veel gebruken. Het is toch de bedoeling dat je de pagina's wat dikker maakt door ze per 2 of 3 aan elkaar te plakken!
Oké, ik start maar gewoon voor in het boekje, hoewel je dat natuurlijk helemaal zelf mag bepalen en het je dus gerust in het midden kan beginnen, het wordt uiteindelijk een soort van kunst-dagboekje helemaal van jou zelf. Om de pagina's te bewerken zijn er verschillende opties: beplakken met ander papier:
(ja, andersom omgeplakt, ik weet het) en dan het beschilderen, zodat je uiteindelijk alleen nog een indruk van het plaatje hebt, je gebruikt dus eigenlijk meer de kleur en sfeer dan het plaatje zelf. Deze pagina's ga ik een andere keer afmaken. 
Of je schildert ze gewoon vol met acrylverf:
Zo zie je ook de tekst nog amper, een beetje doorschijnend is wel grappig. Een medisch zakwoordenboek is het, dus veel zal ik er niet van laten doorschijnen, A van Aambeien, A van Appendicitus etc... niet interessant...
Of; derde optie; gewoon een vel papier er in plakken zonder tekst. Ik heb vorige week veel gestempeld en mijn stempels stempel ik dan schoon en leeg op een vel papier en dat was eigenlijk zo leuk geworden dat ik dit nu in mijn Journal plak als pagina. Afwerken komt later wel weer:

Maar voor de pagina van vandaag kies ik voor basic;
bewerken met Gesso. Daar heb ik een emmertje vol van, dus ik heb dat even overgedaan in een klein groentepotje, die emmer op tafel is niet handig. Witte acrylverf werkt ook prima trouwens, het voordeel van Gesso is alleen dat het opneemt, dat de verf, inkt of stift beter in het oppervlak trekt. Bij witte acrylverf maak je het oppervlak gesloten, blijft de inkt en stift etc. dus langer nat, maar als je dat geduld wel hebt, is dat ook prima. Grote fles acrylverf wit bij de Action voldoet heel goed. 
Oké, mijn eerste pagina; willekeurig in de tijdschriftenbak gegraaid, daar lag een blad van Natuurmonumenten en heb wat plaatjes uitgeknipt en teksten die mee aanspraken en die vandaag bij me pasten (wens-gedachten) en die opgeplakt.
Met een stempelkussentje de pagina ingekleurd:

Randen gestempeld:
Kleine bloemen en vlinderstempels erbij en detalil getekend met watervaste stift, ingekleurd met gelpennen (Bart-Smit 30 voor 4,95):
En nu weer alles opruimen! Wat een (heerlijke) puinhoop krijg je er weer van... Had net vanmorgen de tafel helemaal leeg gemaakt omdat ik iets heel anders van plan was vanmorgen, dus dit zijn allemaal spullen van één ochtend... zucht... Maar... ik heb een begin aan mijn eerste Art Journal boek gemaakt...
groetjes Karin Robberse

1 opmerking:

 1. karin wat een goede tip van de acrylverf... ipv de gesso, vraagje kun je daar dan wel over heen schrijven neem wel aan dat ik ook in mijn boek zou willen schrijven.
  of moet ik dan beter gesso nemen?
  en ik ga vandaag op zoek naar een oud toverboek weet je wel uit de kringloop en ga elke bladzijde dan ook bewerken maar heb jij een idee voor de kaft?
  zal je dat met stof doen en beschilderen?
  graag tips?

  BeantwoordenVerwijderen