woensdag 17 augustus 2011

Tutorial - Comfort Quilt afwerken optie 1

De eerste Tutorial op dit blog: Hoe werk je een patchwork deken nou af? Dat kan op vele verschillende manieren, voor deze eerste tutorial laat ik je zien hoe ik de eerste Comfort Quilt van mijn nieuwe project heb afgewerkt. De achterkant van de deken is ook gelijk de rand van de voorkant geworden, rand en voorkant zijn dus aan één stuk.

Je begint uiteraard met de top van de deken:

Dan neem je de vulling, in dit geval heb ik gekozen voor een fleece deken van Ikea, een witte, omdat er witte stukjes stof in de top verwerkt zitten. Een nóg iets goedkopere optie is de lichtblauwe fleece deken van Ikea, maar die gebruik ik alleen als tussen laag als er geen wit aan de bovenkant zit, anders gaat die lichtblauw mee-kleuren.

Speld de top op de fleece deken met een uitstekende rand van 1,5 cm. Ik speld de blokjes om en om, op heel veel plekken, zodat de top en de deken goed op hun plaats blijven zitten. Controleer na het spelden of er geen vouwen aan de achterkant, de fleece deken, zitten en als alles goed zit afknippen op 1,5 cm vanaf de rand van de Quilt-top (de lap aan elkaar genaaide of gestikte stukjes).
Deze 2 lagen moeten nu op de lap stof die de achterkant van de Quilt gaat worden gelegd worden. Dus leg de achterkant op tafel of op de grond en leg de aan elkaar gespelde top en vulling daar op, met een rand van 4 cm. Speld alle speldjes opnieuw vast, nu met de onderste laag stof erbij. Knip de onderste laag stof af op 4 cm vanaf de vulling-rand.
Nu kan je beginnen met quilten. Dat kan met de hand, door kleine rijgsteekjes door de drie lagen heen te steken met een lange draad, dat is een rustgevend werkje als je daar van houdt, dat is ook het meest originele, zoals Patchwork ooit begonnen is, als handwerk, maar toch kies ik nu ook voor machinaal quilten.
Zeker nu ik een speciale quilt voet daar voor heb gekocht:
Nu is het echt heel fijn afwerken met de machine. Deze voet heeft namelijk een boventransport, zo wordt de onderste laag getransporteerd door de orignele tandjes on de onderkant van de naaimachine en deze voet heeft een extra setje kunststof tandjes aan de bovenkant, zodat hij ook aan de bovenkant getransporteerd wordt. Het was even een uitgave maar ik heb er zo veel plezier van!
Kan je je transportvoet instellen, kan je je hoogte van je voet instellen, de dikte van je stof enz... dan heb je zo'n voet helemaal niet nodig, dan kan jouw machine dat kennelijk allemaal aan. Maar ik had een hele eenvoudige maar qua motor sterke machine gekocht en dus heb ik er deze speciale voet als extra bij gekocht.

Enfin... Het quilten doe ik graag exact langs de rand van mijn voetje en sla steeds 1 rij over.
Ik leg mijn beide handen aan weerszijden van de voet en voer de 3 lagen stof rustig door de machine. De steek neem ik groot, de steken los, zodat het niet te strak komt te zitten. Ik naai eerst de middelste kortste rij, dus dwars op de deken, dan de middelste langste rij, in de lengte van de deken en dan om en om naar buiten werken. Als je goed en veel gespeld hebt, blijft je stof prima op z'n plek. De spelden haal ik er pas uit als ik helemaal klaar ben, als je langs de randen stikt en in het midden van de blokjes speldt, kan je ze allemaal laten zitten. (Niet met je handen over de deken schuiven, altijd hoog optillen en weer neerleggen, anders schuif je de spelden in je handen!)

En zo ziet de achterkant er dan uit, keurige blokken op effen stof.

Nu zijn de randen aan de beurt, bij het afspelden letten op de naai-richting, anders zitten je spelden straks allemaal verkeerd om en kan je ze er niet of lastig uit halen. Vouw de buitenste rand van de onderste laag stof dubbel tegen de tussen laag aan en weer dubbel en je bent nu 0,5 - 1 cm over de rand van de top. Speld met regelmaat de hele rand, hoe je de hoeken doet zie je op de foto.
Ik stik op de hoeken de randen door tot het einde, even heen en weer, knip de draad af en draai de deken een kwartslag en begin opnieuw met naaien op de rand van de quilt. Alle losse draadjes wrijf ik tussen de dubbelgeslagen rand zodat ze gelijk weggewerkt zijn en ik stik 2 á 3 mm. vanaf de rand. Na een aantal dekens durf je het misschien (zoals ik) zonder afspelden en kan je het zo in één keer vouwen en naaien. Maar daarvoor moet je wel wat ervaring en lef hebben.
Ik wacht nog even op mijn Comfort Quilt labeltjes voor dat deze deken weggegeven kan worden, maar voor de rest is hij helemaal KLAAR ! en zo lief geworden, zou er zo zelf even onder kruipen...


Karin Robberse
www.2precious.nl




3 opmerkingen:

  1. dank je wel voor je duidelijke uitleg. Ik ga er mee aan de slag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja echt fijn uitgelegd!!! :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Superbedankt! Het is al een tijdje geleden zie ik, maar vandaag kan ik lekker verder met je heldere uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen