donderdag 18 augustus 2011

Blokken uit stof knippen voor Comfort Quilt dekens

 Je begint met het wassen van de stof, met de hand of met de machine op 40 graden, drogen en heet strijken. Dan weet je of de stof kleur echt is en is de "krimp er uit". 
Voor het uitknippen van blokken met figuurtjes midden in het vierkantje gebruik ik een malletje. Neem hiervoor een stuk karton en teken er een exacte vierkant (12x12 cm of 22x22 cm) op en snij dit vierkant uit. Je hebt nu een mal om vierkantjes te teken en een zoekmal om de juiste plek op de stof te vinden. 
 
Leg de zoek mal op de stof en zoek het juiste plekje op voor de mal. Hou er rekening mee dat voor de deken er aan alle zijden 1 cm naad weg zal vallen.
 
Duw de zoekmal stevig op de stof, leg de mal er in.
 
Haal de zoekmal weg en hou ondertussen de mal op de juiste plek.
Trek de mal over op de stof met een potlood.
 Knip het vierkantje uit de stof met een stofschaar (IKEA € 4,95)
Bij stoffen zonder afbeeldingen of met patroontjes of kleine plaatjes of strepen zoals hier onder, gebruik je een potlood en lineaal (aluminium lineaal Action € 0,79) om lijnen op de stof te tekenen.
 
Begin op een plek waarvan je weet dat de stof recht is, bijvoorbeeld 1 cm vanaf de zelfkant of als die minder dan 1 cm breed is, kan je de zelfkant ook gebruiken.
 
Teken de stof af op 0,12, 24 cm en trek de lijntjes langs de lineaal.
 
Knip de vierkantjes netjes uit met een scherpe stof schaar.
Streepjes stof in blokken en steeds een kwart slag gedraaid levert een leuk patroon op. Steeds 4 bij elkaar doen in een grote deken zou leuk zijn, gecombineerd met een bloemetjes stof in bijpassende kleurtjes. Zie hem al bijna voor me!
 
Patroontjes stof voorgetekend in blokjes met een malletje
 
Als je de stof met het malletje getekend en geknipt hebt, hou je kleine stukjes stof over. GOOI DIE NIET WEG AUB want...
 
daar maak ik zo graag lapjes "Crazy Patchwork" van en kan er ook nog kleine blokjes uit knippen voor handgemaakte dekens met kleinere blokken.
Van de Crazy Patchwork lapjes maakte ik bijvoorbeeld deze tas:
Restjes bij elkaar passende stof kan je ook samen in een envelop doen en inleveren, dan maken we er crazy patchwork blokken van voor de dekens of voor tassen. 

Groetjes Karin Robberse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten